Det er ingen tvil om at TV har blitt en stor del av alles hverdag, også for de unge som er inne i en spennende tid i livet sitt. Det er blitt slik at det er en mengde TV-serier å velge mellom, og det gjelder både norske, engelske og amerikanske.

Det er viktig for de unge å kunne skille mellom sitt eget liv og det livet som speiles i slike TV-serier, men det er også viktig for de unge å ha noe å kjenne seg igjen i, og noe som kanskje er med på å få dem til å føle seg normale. Det å være normal og føle seg normal kan være vanskelig for mange unge.

Oppstarten av Skam

En TV-serie som virkelig har utpekt seg for de unge i Norge, er TV-serien Skam. Serien ble lansert i 2015, og er det som kalles en nettbasert serie. Det vil si at serien kun er å se på nett-TV, og det er gjennom NRK sine nettsider. Allerede ved premieren satte Skam noen rekorder som er verdt å nevne. Den aller første episoden av serien ble blant annet en av de mest sette enkeltepisodene på NRK TV noensinne. Produsenten bak serien Skam er Marianne Furevold, og det er tydelig at hun har ønsket å sette ungdomslivet og problemene som kan dukke opp, på spissen. Det viser seg at seerne virkelig vil få med seg dette.

Handlingen i SkamMajorstukrysset, Oslo

Skam er en dramaserie som lar seerne få innblikk i livet til en gruppe ungdommer som går på en skole i Oslo. Det er hittil utgitt tre sesonger av serien, og i hver sesong er det en av disse ungdommene som er i fokus. Det har vært en forskjellig karakter i hver sesong. Vinklingen i Skam er det at episodene skal vise ulike ting som dukker naturlig opp i tiden som en ung person går på videregående skole. Eksempler på dette er homofili, skolepress, karakterer, venninnekrangler og utroskap. Alle er veldig viktige temaer som kan være vanskelige å forholde seg til i ung alder. I løpet av en uke kan Skam-seerne gå inn på hjemmesiden til Skam og se de ulike profilene til de ulike karakterene på forskjellige sosiale medier. I løpet av uken blir det også lagt ut små klipp på nettsiden, og hver fredag blir det utgitt en ny fullstendig episode av serien. For de som ikke har tilgang til nett-TV, blir episodene også vist på NRK3.

Rollene

Det er tre skuespillere som står for hovedrollene i de hittil tre sesongene som har blitt utgitt av Skam. I sesong 1 var det Lisa Teige, i sesong 2 var det Josefine Frida Pettersen, og i sesong 3 var det Tarjei Sandvik Moe. I tillegg til disse skuespillerne er det mange som har hatt ulike biroller i serien. Det er også verdt å nevne at det var over 1 200 personer som stilte opp og prøvespilte for å få rollene i serien. Det er ingen tvil om at serien har tatt de unge i Norge med storm.