Det er ikke lett å komme inn på boligmarkedet som ung. For de som har en betalingsanmerkning er det enda vanskeligere. Men det betyr ikke at det er umulig!

Når du skal søke boliglån er det mange faktorer som spiller inn. Det er ikke til å stikke under en stol at banken anser en betalingsanmerkning som negativt. Men, dette betyr ikke at du aldri vil bli ansett som kredittverdig. Kanskje fikk du denne anmerkningen for mange år siden, og har nå fått orden på økonomien? Ved å søke refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning kan du få en mer oversiktlig situasjon. Slik kan du vise banken at du har tatt grep. Spør gjerne om huslån først etter ett eller to år, slik at du kan vise til punktlige innbetalinger på gjelden din. På denne måten viser du betalingsvilje.

Hva er fordelene med refinansiering?

Den største fordelen er at du sparer penger på renter når du samler all gjelden din i et større, billigere lån. Refinansiering gir deg også en økonomisk forutsigbarhet, ved at du vet nøyaktig hvilket beløp du skal betale hver måned. Du vet også når forfallsdatoen er. Sist, men ikke minst slipper du å være engstelig for å åpne postkassen. Da vil det ikke dukke opp noen ubehagelige overraskelser. En slik forutsigbarhet gjør det lettere for deg å sette opp et budsjett. Dette er en stor fordel når du sparer til bolig, da et huslån krever egenkapital.

Husk likevel at det kan lønne seg å prioritere ekstra avdrag på lånet. Dette kommer an på hvor stor gjelden er og hvor høy renten din er. Ta gjerne kontakt med en gjeldsrådgiver hos NAV eller en ansatt i banken. Finn ut hva som lønner seg for deg.

Slik vurderer banken deg

Når banken skal vurdere deg som lånetaker har de noen regler å forholde seg til. Disse reglene er nasjonale og er bestemt av stortingspolitikerne. I hovedsak dreier dette seg om at ingen skal ende i en situasjon hvor de låner mer enn de klarer å betale. Når vi skal kjøpe bolig er det snakk om store lån, gjerne millioner. Derfor er det viktig å forsikre seg om at låntakeren takler en potensiell renteøkning.

Tre ting banken ser på:

  1. Inntekt. Du får ikke lov til å låne mer enn fem ganger inntekten din.
  2. Egenkapital. Du må ha minst 15 % egenkapital. Sparing i BSU er den mest gunstige løsningen for boligsparing for ungdom.
  3. Betalingsvilje. Dette punktet er ikke en regel fra politisk hold, men noe som er i bankens egen interesse. De må se at du er flink til å betale regningene dine. En betalingsanmerkning slettes etter fire år, så når du har gjort opp for deg, vil ikke dette følge deg resten av livet.

Sjekk gjeldsregisteret

Helt til slutt vil vi minne deg om at du kan sjekke gjeldsregisteret og få full oversikt over hva du skylder. Det går også an å ta en kredittsjekk på seg selv, slik at du får vite nøyaktig hvilken informasjon banken får om deg. Når du vet dette, er det enklere å forbedre resultatet ditt. Vi krysser fingrene for at du får lån!