Er du en ung voksen som begynner å nærme deg alderen hvor du endelig kan ta førerkort på bil og kjøre rundt alene? Når kan man starte øvelseskjøringen? Hva burde du kunne før oppkjøring? Hva bør du tenke på ved kjøp av første bil? Dette er alle viktige spørsmål som må besvares. Her får du en del svar og tips angående alt dette.

Den dagen man fyller 16 år kan man begynne å øvelseskjøre bil. Det stilles også noen krav til ledsageren din. Den du øvelseskjører med må være over 25 år og hatt førerkort sammenhengende i over 5 år.

Når man skal begynne å øvelseskjøre er det lurt å starte på en stor åpen plass slik at man kan få inn det grunnleggende tekniske. Når man begynner å bli sikker på ferdighetene sine, kan man begynne smått på veien og sette seg inn i trafikkreglene. For noen er det kanskje lurt å begynne med en bil med automatgir for å bli trygg på trafikkregler før man begynner å kjøre med manuelt gir på veien.

Før oppkjøring

Før oppkjøring burde man være veldig trygg på veien. Hvis man er usikker på noe, er det bare å øve mer før man tar oppkjøring. Husk at øvelse gjør mester og alle som kjører bil har gjennomgått opplæringsperioden. Det er stor forskjell på landevegskjøring og bykjøring, så hvor du bor i landet kan ha mye å si for opplæringsperioden og hvor mye trening du trenger for å bestå oppkjøringa.

Man burde også lære seg grunnleggende ting om biler.

  • Hvor fyller man på spylervæske?
  • Hvor fyller man på olje?
  • Hvordan peiler man olje og fyller riktig?
  • Hvor fyller man bremsevæske og kjølevæske?
  • Hvordan skifte til vinterdekk?

Alt dette burde man få opplæring på. Om du ikke har fått opplæring på det før oppkjøring, så spør foreldrene dine eller kjørelæreren din om dette.

Det første bilkjøpet

Når man skal kjøpe sin første bil så er det lurt å kjøpe en god og sikker bil i en lav prisklasse. Husk at du er en fersk sjåfør, så en splitter ny bil blir dyr å forsikre og dyr å skade. Ting man burde se etter ved kjøp av bruktbil er servicehefte, km-stand, utseende, dekk, EU-godkjenning og pris.